H Δύναμη του Σώματος !

Μαρ 23, 2020 | Events

Η ΠΕΣΩΨ, μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας ξεκινάει μια προσπάθεια  στήριξης των συνανθρώπων με θέμα:

H Δύναμη του Σώματος !

Τέτοιες συνθήκες, σαν αυτή που ζούμε τώρα, την πανδημία, είναι ικανές να πυροδοτήσουν υπερβολικό άγχος και στρες καθώς απειλείται ολόκληρη η ύπαρξή μας. Eίναι γνωστό ότι όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις στρες εκλύονται μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στον οργανισμό μας γεγονός που μειώνει την ικανότητα ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή την άμυνά μας. Είναι δε σημαντικό να λειτουργούμε ομαλά και ισορροπημένα ούτως ώστε ο οργανισμός μας να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απαιτητικές συνθήκες της ζωής.

Έχουμε συνηθίσει να σχετίζουμε το Σώμα μας με ασκήσεις γυμναστικής κάθε τύπου που έχουν άμεσο σκοπό την εκγύμναση του μυϊκού ιστού και την ευεξία.

Όμως, όταν η έννοια του Σώματος εμπλουτιστεί με θεραπευτικές ασκήσεις που δίνουν ένα βαθύτερο νόημα στον άνθρωπο από αυτόν της απλής εκγύμνασης, αποκτά νέα διάσταση.

Είναι κάτι απόλυτα διαφορετικό να συνδέουμε το Σώμα μας με τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας και την συμπεριφορά μας με στόχο την κατανόηση του εαυτού μας και ως εκ τούτου την εσωτερική ανάπτυξη και ωριμότητα.

Κάθε σκέψη, συναίσθημα ακόμα και πράξη μας έχει άμεση επίδραση στις λειτουργίες του Σώματός μας. Για παράδειγμα είναι συχνό όταν φοβόμαστε, ασυνείδητα να σφίγγονται συγκεκριμένες ομάδες μυών οι οποίες, όταν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σύσπαση, να δημιουργούν τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά προβλήματα.

Όταν αγχωνόμαστε το πρώτο που συμβαίνει είναι να μπλοκάρει το διάφραγμα με αποτέλεσμα να μην αναπνέουμε αβίαστα και ομαλά κι αυτό με τη σειρά του να μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο άγχος και πιθανόν  κρίση πανικού ή /και να υποφέρουμε από αυχενικό σύνδρομο.

Γίνεται λοιπόν ένα φαύλος κύκλος ανάμεσα σε σώμα – σκέψη – συναίσθημα – συμπεριφορά ο οποίος κάθε φορά να πυροδοτείται σε οποιοδήποτε από αυτά τα 4 πεδία. Βιολογία και Ψυχολογία είναι ένας αδιαίρετος κύκλος και σε οποιοδήποτε σημείο και να «επέμβεις» η επίδραση είναι καθολική. Είναι σαν ένα ασυνείδητο ντόμινο δράσεων και αντιδράσεων.

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία εστιάζει στην ενοποίηση σώματος, νου και συναισθημάτων. Μέρος της προσέγγισής μας είναι η βαθύτερη ανάγνωση του Σώματος, μέσω της χρήσης πλήθους σωματικών ασκήσεων, που έχουν στόχο την παροχή βοήθειας προς το άτομο να καταλάβει τι συμβαίνει στο σώμα του και πως συνδέεται η σκέψη με το συναίσθημα και την συμπεριφορά του.

Θα ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι στο Σώμα μας όπου τακτικά θα περιγράφουμε απλές αλλά πολύ σημαντικές ασκήσεις τις οποίες ο καθένας μας θα μπορεί να κάνει από το σπίτι του με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του Σώματος και κυρίως την ανακούφιση από το άγχος, το φόβο και το στρες των ημερών!!

Τακτικά θα αναρτώνται σωματικές ασκήσεις στην ιστοσελίδα του Σωματείου μας και στο fb.

Επίσης, για όποιον το επιθυμεί, θα είναι στην διάθεσή του για έως 3 δωρεάν τηλεφωνικές ή διαδικτυακές συνεδρίες, εθελοντής πιστοποιημένος και έγκριτος Σωματικός Ψυχοθεραπευτής, μέλος του Σωματείου μας για ψυχολογική υποστήριξη.

Μπορείτε να καλέσετε τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Παναγιωτόπουλο στο τηλέφωνο   697 3242540 ή να στείλετε email generalsecretary@pesops.gr.

Ας βάλουμε περισσότερο το Σώμα στη ζωή μας και ας βάλουμε νέες συνήθειες στην καθημερινότητά μας αποκτώντας μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα και υγεία!!!