Σωματική άσκηση #2 – “Άσκηση βιοενέργειας και την άμεση αντιμετώπιση του φόβου ή του πανικού.”
Ο φόβος να ανοίξουμε την καρδιά μας στην αγάπη, την επαφή, στο να είμαστε ο πραγματικός μας εαυτός είναι μια απο τις κύριες αιτίες που πολλοί άνθρωποι παραδίνονται στην απομόνωση και την μοναξιά κι έτσι αυτός ο φόβος μεγαλώνει και προβάλλεται ανεξέλεγκτα στον κόσμο.
Είναι ο φόβος για περισσότερη ζωή, για περισσότερο συναίσθημα.
Είναι ο φόβος να πάρουμε χρόνο μέσα στην καθημερινότητά μας να αναπνεύσουμε και να αισθανθούμε.
Να δώσουμε χώρο στο σώμα και τις ανάγκες του.
Να ακούσουμε τα μηνύματά του.
Να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή αρχικά με τον εαυτό μας και μετά με τον άλλο. Να επιτρέψουμε στην ενέργεια να κυλήσει αβίαστα μέσα στο σώμα μας.
Η άσκηση Βιοενέργειας που ακολουθεί έχει αυτόν ακριβώς τον σκοπό:
να ξεμπλοκάρει την ενέργεια που δεσμεύεται στο κεφάλι υπο μορφή σκέψεων, εμμονών, πεποιθήσεων και, ανοίγοντας ένα εσωτερικό κανάλι, να την διανείμει ομοιόμορφα στο υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα το άτομο να επανέρθει στην ηρεμία και την χαλάρωση.
Σε όρθια θέση grounding (γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, πέλματα παράλληλα και κορμός σε μια ευθεία) και με τα χέρια να κρέμονται στο πλάι του σώματος αρχίζω σπόνδυλο – σπόνδυλο να ρίχνω τον θώρακα προς τα κάτω αναπνέοντας βαθιά.
Εισπνέω και με την εκπνοή αφήνω το πάνω μέρος του σώματος μου να κατέβει ακόμα λίγο χαμηλότερα. Ο στόχος είναι να φτάσω τα δάχτυλα των χεριών μου όσο πιο κοντά στο έδαφος γίνεται.
Όταν το πετύχω μένω εκεί και αναπνέω νιώθοντας ότι με την εισπνοή το σώμα ανεβαίνει για να δεχτεί τον αέρα και με κάθε εκπνοή πέφτει προς τα κάτω καθώς ο αέρας βγαίνει από το σώμα.
Σε όλη αυτή την διαδικασία τα χέρια και το κεφάλι είναι αφημένα σαν να μην τα ελέγχω. Κάποια στιγμή είναι πιθανό να αισθανθώ ένα τρέμουλο να διαπερνά τις γάμπες, που ανεβαίνει προς το υπόλοιπο σώμα.
Αυτή αίσθηση είναι και το ζητούμενο της άσκησης αφού η ενέργεια που φορτίζει τις γάμπες, τους μηρούς και το υπόλοιπο σώμα και προκαλεί το τρέμουλο, προέρχεται από τη γη και το κεφάλι όπου συσσωρεύονται σκέψεις, εμμονές, πεποιθήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συναισθήματα φόβου, απειλής, πανικού κλπ.
Τώρα, αν ταυτόχρονα με την εκπνοή επιτρέψετε να βγει και ένας ήχος, η ανακούφιση και η αίσθηση ηρεμίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Όταν αισθανθώ οτι δεν αντέχω άλλο, αρχίζω σιγά σιγά να ανεβάζω το πάνω μέρος του σώματος με το κεφάλι να ορθώνεται ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.
Και σε όλη την διαδικασία δεν ξεχνώ την αναπνοή μου, που είναι πολύ σημαντική.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η άσκηση πρέπει να γίνεται πολύ σιγά, χωρίς βιασύνη και με εστίαση της προσοχής σ΄ αυτό που κάνετε.
Αν, λόγω της υπεροξυγόνωσης, αισθανθείτε ελαφριά ζαλάδα, μειώστε την αναπνοή σας ή εναλλακτικά κλείστε το στόμα και τα ρουθούνια μέσα στις παλάμες σας. Η ζαλάδα θα υποχωρήσει αμέσως.
Ευχαριστούμε πολύ τον συνάδελφο και ΓΓ της ΠΕΣΩΨ κο Κώστα Παναγιωτόπουλο για την άσκηση που μοιράστηκε μαζί μας!
——————————————————————————————————————————————————————
Σωματική Άσκηση #3 – “Η Σωματική γείωση ως αντίδοτο στον πανικό”
Η σωματική γείωση αναφέρεται σε μια πιο βαθιά και πιο πλήρη σύνδεση με το σώμα μας που ενισχύει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε «μέσα» στο σώμα μας και συνδεόμαστε με το έδαφος ή τη γη. Πολλές ασκήσεις σωματικής γείωσης βοηθούν να βαθύνουμε τη σύνδεσή μας με οτιδήποτε στηρίζει το βάρος του σώματος (π.χ. την καρέκλα που καθόμαστε, το πάτωμα όπου στεκόμαστε κοκ.) βιώνοντας τη σταθερότητα που μας παρέχουν.
Όταν το σώμα λαμβάνει το μήνυμα της στήριξης και της σταθερότητας, τότε αισθάνεται άνεση, ανακούφιση και χαλάρωση. Αυτές οι φυσικές αποκρίσεις του σώματος μπορούν να αντισταθμίσουν, ως ένα βαθμό, καταστάσεις υπερενεργοποίησης του νευρικού συστήματος, π.χ. πανικό, αναστάτωση,
άγχος ή έντονα συναισθήματα. Έτσι, η σωματική γείωση δημιουργεί «πόρους» για να μπορεί το νευρικό σύστημα να αντεπεξέρχεται στις καταστάσεις υπερενεργοποίησης.
Μέσω της σωματικής γείωσης:
⦁ H αίσθηση κινδύνου μετατρέπεται σε αίσθηση ασφάλειας, καθώς το σώμα αισθάνεται πιο ασφαλές όταν βιώνει την υποστήριξη που παρέχεται από τη γη.
⦁ Χαλαρώνει η υπερένταση του σώματος.
⦁ Μειώνεται η υπερδιέγερση του νου και το χάος.
Παραδείγματα από υλικά/αντικείμενα στήριξης με τα οποία μπορούμε να συνδεθούμε κατά τη γείωση είναι: καρέκλα, καναπές, δάπεδο, γρασίδι, χώμα, άμμος, κλπ.
Κάνοντας εξάσκηση στη σωματική γείωση σε τακτική βάση, μπορούμε, με την πάροδο του χρόνου, να νιώσουμε πιο ενδυναμωμένοι. Γιατί κάθε φορά που βιώνουμε την ενσώματη εμπειρία μετασχηματισμού της κατάστασης του νευρικού συστήματος, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε λιγότερο αβοήθητοι και ότι έχουμε περισσότερο έλεγχο.
Ας δούμε μια βασική άσκηση γείωσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν έχετε στρες, άγχος, πανικό, ταραχή, έμμονες σκέψεις, αίσθηση αποσύνδεσης ή εξάντλησης.
Άσκηση σωματικής γείωσης: “Πόδια, κάθισμα και πλάτη”
Η άσκηση αυτή αξιοποιεί τις δεξιότητες του νου, εστίαση και προσοχή, και ένα χαρακτηριστικό της βιολογίας μας, την αίσθηση, για να μεταμορφώσει την κατάσταση του νευρικού συστήματος από υπερενεργοποίηση σε ήρεμη επαγρύπνιση. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε με επιτυχία τη δική μας βούληση και την πρόθεσή μας να επιστρέψουμε στη δική μας ζώνη ανθεκτικότητας. Αυτή η άσκηση μας βοηθά επίσης να βγούμε από το «μούδιασμα» (έλλειψη φυσικής αίσθησης) ενεργοποιώντας μία από τις 5 αισθήσεις που μπορεί να έχουν «μουδιάσει» λόγω στρεσογόνων ή τραυματικών γεγονότων. Μας βοηθά επίσης να εμβαθύνουμε στην εμπειρία του να βρισκόμαστε «μέσα» στο σώμα και να έχουμε σώμα, μειώνοντας την αποσύνδεση.
Καθίστε σε μια θέση όπου θα μπορείτε να έχετε ησυχία για λίγα λεπτά με τα πέλματα να ακουμπάνε στο πάτωμα.
Εστιάστε την προσοχή σας στις αισθήσεις που έχετε στα πόδια σας τα οποία στηρίζονται στο πάτωμα. Παρατηρήστε με περιέργεια και αναπνεύστε.
Παρατηρήστε αν νιώθετε πίεση σε κάποιο μέρος των ποδιών σας.
Πως είναι η θερμοκρασία; Μήπως κάποιες περιοχές είναι πιο θερμές και άλλες πιο δροσερές;
Νιώθετε την αίσθηση από την επαφή με τα ρούχα που φοράτε ή τον αέρα που κινείται; Μήπως υπάρχει κάποιο ελαφρύ μούδιασμα;
Περιγράψτε -από μέσα σας ή φωναχτά- τα χαρακτηριστικά των αισθήσεων που παρατηρείτε στα πόδια σας. Επικεντρωθείτε στα πέλματα και νιώστε πως είναι να στηρίζεστε από το πάτωμα. Νιώστε πόσο στέρεο είναι το πάτωμα.
Πείτε στον εαυτό σας «Το πάτωμα με στηρίζει.» Μπορείτε να σπρώξετε τα πέλματά σας προς το πάτωμα για να κάνετε αυτή την αίσθηση πιο ισχυρή. Δώστε χρόνο σ’ αυτή την επαφή και αναπνεύστε συνειδητά.
Τώρα εστιάστε την προσοχή σας στις αισθήσεις της λεκάνης, των γοφών και των μηρών εκεί όπου κάθεστε (πολυθρόνα, καρέκλα, κ.λπ.).
Κρατήστε την προσοχή σας εκεί, σαν ένας χαλαρός παρατηρητής, με περιέργεια. Αναπνεύστε.
Αρχίστε να εστιάζετε σε συγκεκριμένες αισθήσεις. Τι παρατηρείτε;
Υπάρχει πίεση σε κάποια μέρη; Υπάρχουν διαφορετικές θερμοκρασίες; Νιώθετε κάποιο ελαφρύ ρίγος ή μυρμήγκιασμα, αισθήσεις των ρούχων σας ή του αέρα;
Περιγράψτε -από μέσα σας ή φωναχτά- τα χαρακτηριστικά των αισθήσεων που παρατηρείτε.
Αποκτήστε επίγνωση του καθίσματος της καρέκλας. Επεκτείνετε την επίγνωσή σας στα πόδια της καρέκλας και στο πάτωμα. Μπορείτε να αισθανθείτε ότι κάτω από σας υπάρχει ένα μέρος όπου τα πόδια της καρέκλας στηρίζονται από το πάτωμα; Η αίσθηση μπορεί να είναι κάπως αόριστη. Μείνετε με οποιαδήποτε αίσθηση έχετε αυτή τη στιγμή για την καρέκλα και το δάπεδο κάτω από την καρέκλα.
Μεταφέρετε την προσοχή σας στις αισθήσεις που έχετε στην πλάτη σας η οποία ακουμπά στο πίσω μέρος της καρέκλας.
Κρατήστε χαλαρά την προσοχή σας εκεί. Παρατηρήστε με περιέργεια και αναπνεύστε.
Αρχίστε να εστιάζετε σε συγκεκριμένες αισθήσεις. Τι παρατηρείτε;
Υπάρχει πίεση σε κάποια μέρη της πλάτης σας; Υπάρχουν διαφορετικές θερμοκρασίες;
Νιώθετε κάποιες περιοχές της πλάτης σας πιο σκληρές ή κάποιες πιο μαλακές; Μήπως υπάρχει κάποια αίσθηση μουδιάσματος;
Περιγράψτε -από μέσα σας ή φωναχτά- τα χαρακτηριστικά των αισθήσεων που παρατηρείτε.
Αισθανθείτε την πλάτη της καρέκλας. Αισθανθείτε πως η πλάτη συνδέεται με το κάθισμα και τα πόδια της καρέκλας και πώς τα πόδια υποστηρίζονται από το πάτωμα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του μέρους στο οποίο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή.
Βρίσκεστε σε ένα μέρος και σε μια χρονική στιγμή. Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας: «Βρίσκομαι εδώ. Στηρίζομαι από το πάτωμα. Αυτό είναι το μέρος που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή.»
Ολοκληρώστε την άσκηση, παρατηρώντας αν αισθάνεστε κάπως διαφορετικά τώρα σε σχέση με το πως ήσασταν όταν ξεκινήσατε την άσκηση.
Ευχαριστούμε πολύ την συνάδελφο και μέλος της ΠΕΣΩΨ κα Παναγιώτα Κυπραίου για την άσκηση που μοιράστηκε μαζί μας!
Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS – Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας
——————————————————————————————————————————————————
Σωματικές Ασκήσεις #4 -#5- Άσκηση Γείωσης (grounding):
#4 Η Γη με στηρίζει
#5 Γίνομαι Δέντρο
[22 Απριλίου – Παγκόσμια Μέρα της Γης και τι καλύτερο από το να συνδεθούμε και να πάρουμε Δύναμη και Υποστήριξη από τη Γη!]
Περισσότερο από ποτέ, αυτές τις δύσκολες μέρες, οι ασκήσεις γείωσης (grounding) σε συνδυασμό με ασκήσεις αναπνοής, μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην καθημερινότητα και να νιώσει περισσότερη ισορροπία, στήριξη, ασφάλεια, ηρεμία, δύναμη και συγκέντρωση.
Με τη γείωση το άτομο:
> έχει επαφή με το σώμα του και τις ανάγκες του
> είναι στο εδώ και τώρα,
> βρίσκεται σε επαφή με την πραγματικότητα,
> είναι σε ενήλικη κατάσταση,
> αναγνωρίζει, περιέχει και διαχειρίζεται τα συναισθήματα του καλύτερα,
> νιώθει ασφαλής και έχει έλεγχο του εαυτού του,
> είναι συγκεντρωμένο, προστατεύει και υπερασπίζεται τον εαυτό του καλύτερα,
> μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικότερα σε στρεσσογόνες περιόδους και σε συναισθηματικές εντάσεις
> βιώνει ηρεμία, συγκέντρωση και ταυτόχρονα δύναμη και σταθερότητα
> έχει καλύτερη σχέση με το περιβάλλον
> αισθάνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής
> είναι περισσότερο δραστήριο και αποτελεσματικό στις καθημερινές υποχρεώσεις του
Οι ασκήσεις γείωσης μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τραυματικές εμπειρίες, ενοχλητικές σκέψεις, αναδρομές στο παρελθόν (flashbacks), συναισθήματα αγωνίας, πανικού, ανασφάλειας, και φόβου.
Το άτομο νιώθει σωματικά και ψυχικά, ότι “πατάει σταθερά στο έδαφος” ,“ότι στέκεται στα πόδια του” και “η γη τον στηρίζει”!
Θυμηθείτε να περιλαμβάνετε τις ασκήσεις γείωσης σε συνδυασμό με αναπνοές στο καθημερινό σας πρόγραμμα wellbeing και ευεξίας.
Όλες οι ασκήσεις που δίνονται χωρίς την καθοδήγηση ειδικού, γίνονται με ευθύνη του ατόμου που τις κάνει και σε καμμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την παροχή βοήθειας από ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή ή ψυχίατρο όταν συντρέχουν λόγοι ψυχικής και σωματικής δυσφορίας.
Επέλεξε ένα δωμάτιο που σου αρέσει, έχεις χώρο και δεν θα σε ενοχλήσει κανείς.
Με άνετα και ζεστά ρούχα, με κάλτσες ή ξυπόλητος/η, έλα στην όρθια θέση*.
*Προστάτεψε το σώμα σου. Εσύ γνωρίζεις τις αντοχές και τις ευαισθησίες του. Όταν νιώσεις κούραση, ένταση ή πόνο κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άσκησης και χωρίς την παρουσία ειδικού, χρειάζεται να θυμάσαι να φροντίζεις τον εαυτό σου· οι ασκήσεις γίνονται για ευεξία, ισορροπία και περισσότερη υγεία! Να θυμάσαι ότι κάθε άσκηση που κάνεις μόνος/η σου, εσύ είσαι υπεύθυνος/η ως ενήλικας. Η συγκεκριμένη άσκηση γίνεται σε όρθια θέση.
Ασκηση Γείωσης: Η Γη με στηρίζει
Έλα στη στάση της όρθιας γείωσης:
πόδια ανοιχτά όσο είναι το άνοιγμα των ώμων σου, πέλματα παράλληλα μεταξύ τους,
(πρόσεξε να παραμένουν παράλληλα σε όλη τη διάρκεια της άσκησης)
γόνατα ελαφρά λυγισμένα (όταν τα γόνατα είναι τεντωμένα, “κλειδώνουν” και δεν ρέει η ενέργεια, έτσι χρειάζεται να επανέρχεσαι στη διάρκεια της άσκησης και να τσεκάρεις αν παραμένουν χαλαρά), κοιλιά χαλαρή, ώμοι χαλαροί, παρατήρησε αν είναι σφιγμένοι και τεντωμένοι προς τα πάνω, ώστε να τους χαλαρώσεις, το κεφάλι σε όρθια θέση (δεν πρέπει να γέρνει μπροστά ή στο πλάι),
τα μάτια κοιτάζουν ευθεία, απέναντι και μακριά σε ένα σταθερό σημείο (όχι σε ένα λευκό σημείο του τοίχου, επέλεξε σε ένα συγκεκριμένο π.χ σε ένα πίνακα),
το σαγόνι είναι χαλαρό και κρέμεται όπως όταν κοιμόμαστε και το στόμα είναι ελαφρά ανοιχτό, αναπνέεις και από το στόμα και από τη μύτη
Μείνε για λίγο σε αυτή τη στάση, ανέπνεε…..
Και καθώς αναπνέεις, συγκεντρώσου, σκέψου, νιώσε τα πόδια σου και τα πέλματα που αγγίζουν το πάτωμα, νιώσε την επαφή με το πάτωμα, από τις φτέρνες ως τα ακροδάχτυλα νιώσε το κάτω μέρος του πέλματος και τη σύνδεσή τους με τη γη, νιώσε τα γόνατα, τις γάμπες, τους μηρούς.
Μπορείς να κλείσεις τα μάτια ή να τα έχεις μισάνοιχτα…
Πρόσφατα, στις 22 Απριλίου ήταν η Μέρα της Γης, νιώσε τη δύναμη που έχει η Γη, το πάτωμα που σε στηρίζει καθώς αναπνέεις, νιώσε το βάρος του σώματος σου στα πόδια σου και φέρε όλη σου την επίγνωση στις πατούσες που πατάνε πάνω στο πάτωμα, νιώσε τη γη να σε στηρίζει, να σου δίνει τη δύναμη που χρειάζεσαι, το στήριγμα που έχεις ανάγκη, την ασφάλεια, την σταθερότητα, την ισορροπία, την ηρεμία, την υγεία, το κουράγιο.
Οτι και να συμβαίνει γύρω σου, εσύ στηρίζεσαι και συνδέεσαι με τη Γη, τα πόδια σου πατάνε σταθερά τη γη και παίρνουν από εκεί ότι εσύ χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή για να είσαι καλά.
Τι χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή για να είσαι υγιής;
Επέτρεψε να το λάβεις από τη Γη μέσα από τη σύνδεση των ποδιών σου μαζί της.
Οραματίσου, δες, σκέψου, νιώσε πως ότι χρειάζεσαι έρχεται μέσα από τη Γη στα πέλματα σου που συνδέονται μαζί της. Νιώσε, επέτρεψε αυτή τη σύνδεση.
Φαντάσου ότι με κάθε εισπνοή μπαίνει στο σώμα σου από τα πέλματα, δύναμη και ενέργεια από τη γη, ταξιδεύει σε όλο το σώμα μέχρι το κεφάλι.
Σε κάθε εισπνοή εσύ παίρνεις από τη Γη, δύναμη, ασφάλεια, κουράγιο, υγεία, χαρά, ευεξία, ισορροπία, σταθερότητα, πίστη, εμπιστοσύνη, αισιοδοξία, διάκριση …
(συμπλήρωσε την ποιότητα που θες να έρθει στη ζωή σου, προτείνω να μην ζητήσεις χρήματα αλλά αφθονία, ευημερία, και ότι χρειάζεσαι στο Εδώ και Τώρα για να είσαι καλά)
Και σε κάθε εκπνοή στέλνεις μέσα από τα πέλματά σου ότι θέλεις να διώξεις από το σύστημά σου: ίσως κούραση, αρνητικές σκέψεις, αγωνία, δύσκολες καταστάσεις, ό,τι δεν χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή. Η Γη έχει την ενέργεια εκείνη να το εμπεριέχει και να το μεταμορφώσει.
Άσκηση Γείωσης: Γίνομαι Δέντρο
Και στην επόμενη εισπνοή, οραματίσου, δες, φαντάσου, νιώσε πως κάτω από τα πόδια σου, στις πατούσες σου ξεκινούν ρίζες που μπαίνουν στο χώμα. Δες τις ρίζες σιγά σιγά να μεγαλώνουν, να απλώνονται, να γίνονται μεγάλες, βαθιές, δυνατές και να μπαίνουν στη Γη.
Με κάθε εισπνοή οι ρίζες σου μεγαλώνουν και βαθαίνουν, απλώνονται και γίνονται όλο και πιο στέρεες και με κάθε εκπνοή οι ρίζες διώχνουν από το σύστημα σου ότι δεν χρειάζεσαι, το δίνουν στη Γη να το μεταμορφώσει, να το εμπεριέχει, να το αναμορφώσει.
Τώρα φαντάσου πως το σώμα σου, ο κορμός σου μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε δέντρο, και τα χέρια σου γίνονται κλαδιά και φύλλα. Το κεφάλι σου είναι το πάνω μέρος του δένδρου.
Τι είδους δέντρο είσαι; Που βρίσκεσαι; Πως είναι το τοπίο που βρίσκεσαι; ποιά εποχή του χρόνου είναι; έχει άλλα δένδρα γύρω σου;
Πάρε λίγο χρόνο “να γίνεις” αυτό το δένδρο που ίσως φιλοξενεί πουλιά και μικρά ζώα στα κλαδιά του, ανθρώπους στα ριζά του, ίσως η σκιά του ή τα λουλούδια ή οι καρποί του ευχαριστούν άλλα όντα…
Αυτό το δέντρο έχει βαθιές, δυνατές, στέρεες ρίζες που απλώνονται στη Γη, και το κρατούν ότι καιρό και να κάνει, σταθερό μέσα στο χώμα, και τα κλαδιά του είναι χαλαρά και λικνίζονται στον αέρα, στον ήλιο, στη βροχή. Επέτρεψε στα χέρια σου να κινηθούν όπως τα φύλλα και τα κλαράκια των δέντρων, όμως ο κορμός μένει σταθερός και οι ρίζες σου είναι βαθιές και δυνατές….
“Είσαι αυτό το Δέντρο”… μείνε όσο θες σε αυτήν την επαφή… νιώσε αυτήν την Δύναμη που έχει κάθε Δένδρο, νιώσε τη Φύση γύρω σου, τις Ρίζες σου, τη Σταθερότητα, την Ασφάλεια, την Ισορροπία, μέσα από τον κορμό, την Ευλιγισία μέσα από τα κλαδιά και τα φύλλα…
την Ομορφιά, την Αγάπη… επέτρεψε αυτήν την σύνδεση
Μείνε σε αυτήν την σύνδεση για όσο χρειάζεσαι και είσαι σε επαφή. Όταν νιώθεις ότι έχεις πάρει από το Δένδρο και την Γη ότι χρειάζεσαι, τότε μπορείς να τα Ευχαριστήσεις, να νιώσεις το σώμα σου στο δωμάτιο, αργά να κινήσεις το σώμα σου, να τεντωθείς και όταν είσαι έτοιμος/η να ανοίξεις τα μάτια και να κοιτάξεις γύρω σου το δωμάτιο.
Πως νιώθεις; Έχει αλλάξει κάτι στο σώμα σου και στη διάθεσή σου, τώρα από πριν αρχίσεις την άσκηση; Ευχαρίστησε τον Εαυτό σου για αυτή την εμπειρία!
Μπορείς να “γίνεσαι το Δένδρο που επέλεξεις να είσαι” και να μπαίνεις στην άσκηση, κάθε φορά που αισθάνεσαι στη ζωή σου ότι χρειάζεσαι Δύναμη, Υποστήριξη, Κουράγιο, Σταθερότητα, Ασφάλεια, Υγεία, Ισορροπία, Ευεξία….
Οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν ξεχωριστά αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους.
© Δέσποινα (Ντέπυ) Μαυροπούλου
Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια & Σύμβουλος
Μέλος ΕΑΒΡ, CABP, ΠΕΣΩΨ, ΕΕΣ
Ευχαριστούμε πολύ την συνάδελφο και μέλος του ΔΣ της ΠΕΣΩΨ κα Δέσποινα (Ντέπυ) Μαυροπούλου για την άσκηση που μοιράστηκε μαζί μας!
——————————————————————————————————————————————————————-
Σωματική Άσκηση #6 – “Προσανατολίζομαι και νιώθω ασφαλής”
Σε καθιστή ή σε όρθια θέση στρέφω αργά από δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα το λαιμό μου εστιάζοντας σε συγκεκριμένα σημεία στο χώρο, αν θέλω μπορώ και να τα ονοματίσω μεγαλόφωνα.
Με αυτή την άσκηση ενεργοποιώ τους μύες του λαιμού μου που σχετίζονται με την ικανότητά μου να προσανατολίζομαι και έτσι μπορώ να διαχειριστώ πιο αποτελεσματικά εντάσεις και στρεσσογόνες καταστάσεις με διαύγεια, ψυχραιμία και ασφάλεια!
Ευχαριστούμε πολύ την συνάδελφο και μέλος της ΠΕΣΩΨ κα Μαριτίνα Συμβουλίδη για την άσκηση που μοιράστηκε μαζί μας!
Μαριτίνα Συμβουλίδη MSc, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια Bodynamic και Σύμβουλος Ενεργειακής Διατροφολογίας