Αφιέρωμα στην Κλορίντα Λουμπράνο-Κωτούλα

Μαρ 14, 2019 | Άρθρα

Η Κλορίντα Λουμπράνο γεννήθηκε σε πολυπλυθή οικογένεια και μεγάλωσε στο Ποτσίλι ένα προάστειο της Νάπολης στην Ιταλία.  ΣπούδασεΠαιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης και έκανε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην  Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Η Κλορίντα ως ανήσυχη ψυχή επηρεάζεται από την εποχή τότε που η συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα μετατοπιζόταν από το άτομο στην κοινωνία. Οι απόψεις του Ράιχ είχαν προβληματίσει πολλούς επιστήμονες για την ανάγκη του ατόμου να ενταχθεί σε υγιείς κοινωνίες. Προσανατολισμένη πάντα στα κοινωνικά ζητήματα, έγινε Πρόεδρος των καθολικών φοιτητών αρχίζοντας ήδη να ασχολείται με το συλλογικό καλό.

Η προσωπική της ανάγκη για ψυχοθεραπεία την οδηγούν στο Κεντρο Μελετών Ράιχ του Φρεντερίκο Ναβάρρο στη Νάπολη. Ο Φρεντερίκο Ναβάρρο, ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, στην αναζήτησή του για πιο αποτελεσματικές θεραπείες, έχοντας γνωρίσει νωρίτερα τον Ολα Ράκνες, άμεσο μαθητή του Βιλχελμ Ράιχ και ιδρύει το κέντρο μελετών Βίλχελμ Ράιχ της Νάπολης το 1968, το οποίο και διευθύνει.

Η Κλορίντα εκπαιδεύεται κοντά του στη Νευροφυτοθεραπεία και Χαρακτηροανάλυση και έχει την ευκαιρία να μαθητεύσει κοντά σε σπουδαίους δασκάλους της  Σωματικής ψυχοθεραπείας όπως ο Ola Raknes, ο Alexander Lowen (μαθητές και συνεργάτες του Ράιχ) και πολλοί άλλοι. Παράλληλα η Κλορίντα, γνωστή για την αγάπη της στα παιδιά, διευθύνει ένα πρότυπο παιδαγωγικό σταθμό με ψυχοπαιδαγωγικό χαρακτήρα εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές του Βιλχελμ Ράιχ για την πρόληψη της νεύρωσης. Ο σταθμός αυτός υπήρξε φωτεινό παράδειγμα και ο τρόπος λειτουργίας του ήρθε στο προσκήνιο στα Ευρωπαικά συνέδρια.

Εκεί γνωρίζεται με τον σύντροφο της ζωής της Χρήστο Κωτούλα ,όπως ο ίδιος μας εκμυστηρεύεται από την πρώτη φορά ήδη γνωριμίας αισθάνονται ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Χωρίς να γνωρίζονται ήδη αισθάνονται έναν ισχυρό δεσμό. Παντρεύονται με πολιτικό γάμο  το 1975 και λίγους μήνες μετά υποδέχονται τον μοναχογιό τους Αλέξανδρο.
Το 1975, μετά από πολλή σκέψη  και πολύ κουράγιο αφήνει την πατρίδα της και μια στρωμένη καριέρα και ακολουθεί τον σύντροφό της στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να παρακολουθήσει το πανεπιστήμιο για να μάθει ελληνικά.

Έχει πείσμα, όρεξη και θέληση να πετύχει. Πιστεύει ακράδαντα στη δουλειά με το Σώμα και δεν διστάζει να το επικοινωνήσει ανοιχτά.

  Έρχεται σε επαφή με τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, Πανεπιστημιακό καθηγητή ψυχιατρικής, στον οποίο μιλάει με πάθος για τα οφέλη της Σωματικής ψυχοθεραπείας στον άνθρωπο. Ο Σακελλαρόπουλος μένει έκπληκτος και αμέσως δηλώνει ενθουσιασμένος λέγοντας της ότι «αυτά είναι σπουδαία πράγματα» και  δείχνοντάς της έμπρακτα τον θαυμασμό του, της στέλνει την πρώτη της αναλυόμενη!!

Παίρνει μέρος μαζί με τον Φρεντερίκο Ναβάρρο και άλλους εκπροσώπους ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων σε μια ανοιχτή συζήτηση για τα ρεύματα της ψυχοθεραπείας. Είναι η στιγμή όπου σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομικής, ο δάσκαλος της, Φεντερίκο Ναβάρο μαζί με τον καθηγητή της Ψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, την προσφωνούν πρέσβειρα της Ραϊχικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα.

Ο δρόμος για την Κλορίντα έχει πλέον ανοίξει, ξεκινάει να εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπείες.

Ασπάζεται τις αρχές της ραιχικής θεωρίας και φυσικά της ψυχανάλυσης. Επιδιώκει όμως ταυτόχρονα η ψυχοθεραπεία να είναι προσιτή σε όλους και όχι μόνο προνόμιο μερικών.

Συνηθίζει να λέει ότι όλα τα συστήματα μπορούν να βοηθήσουν αρκεί να υπάρχει καλή σχέση με τον θεραπευτή.

Δίνεται με πάθος στην εργασία της και  ιδρύει ένα από τα πρώτα κέντρα ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ».

Οργανώνει το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα, μετέχει σε εθνικά, ευρωπαικά και διεθνή συνέδρια, παρουσιάζει το έργο του Βίλχελμ Ράιχ και τα αποτελέσματα των δικών της εργασιών.

Συνεργάζεται με πολλούς σημαντικούς ψυχοθεραπευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δεν διστάζει να τους φέρει  να διδάξουν στο κέντρο αρκεί να έχουν κοινό σημείο αναφοράς το Σώμα. Έτσι κορυφαίοι ψυχοθεραπευτές όπως ο Alberto Torre , ο Luciano Rispoli, o Barrie Simmons, o Bjorn Blumenthal, o Jerome Liss  n Maria Luisa Aversa,  και άλλοι επισκέπτονται τακτικά το ελληνικό κέντρο. Ακόμα και το κέντρο της Νάπολης βλέποντας το καινοτόμο πνεύμα της υιοθετεί την ίδια τακτική.

Στόχος της είναι η πρόληψη της νεύρωσης και για αυτό εστίαζε πολύ στις ομάδες παιδιών , εφήβων και εγκύων.

Λέει συχνά ότι «Εάν μεγαλώσει στραβά ένα δέντρο είναι δύσκολο να το επαναφέρεις»

Η Κλορίντα είναι πλέον ήδη γνωστή ως θεραπεύτρια, καθηγήτρια και διευθύντρια Σχολής.

Δεν μένει ήσυχη όμως! Μαζί με μια ομάδα ανθρώπων που ενστερνίζονται τις ίδιες απόψεις, ιδρύει το 1995 την Πανελλήνια Ένωση Σωματικής Ψυχοθεραπείας το Σωματείο που στεγάζει σήμερα τους σωματικούς ψυχοθεραπευτές.

Είναι πιστή στις ραιχικές απόψεις, η εστίαση πρέπει να είναι στη δύναμη της ομάδας. Φέρνει την αύρα των ριζοσπαστικών ομάδων που γνώρισε στη Νάπολη.

Είναι ιδρυτικό μέλος και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σωματικής Ψυχοθεραπείας (European Association for Body Psychotherapy)

Με όλα τα παραπάνω, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια ενεργούς και ανελλιπούς εργασίας!

Η Κλορίντα έχει στο ενεργητικό της χιλιάδες ώρες ατομικής και ομαδικής θεραπείας, εκπαίδευσης, εποπτείας. Έκανε το όραμα της πραγματικότητα.

Αποτελεί έμπνευση για γενεές Θεραπευτών.

Είχε αξίες που δεν τις απαρνήθηκε ποτέ. Εργαζόταν ακούραστα και πρόσφερε τις υπηρεσίες της ανοιχτόκαρδα. Δόθηκε σε αυτό που πίστευε. Η ζωή της ήταν η εργασία της και η εργασία της ήταν η ζωή της

Ήταν σε ανοιχτό διάλογο με την θρησκεία και όχι σε ρήξη.

Ακούραστη, εργατική, υπομονετική, αυστηρή και τρυφερή, αφοσιωμένη με ανοιχτό πνεύμα, χιούμορ, πολυτάλαντη, με αγάπη για τον άνθρωπο, περιποιημένη, ήταν πάντα διαθέσιμη για τους συνεργάτες, μαθητές, αναλυόμενους.

Τα ενδιαφέροντά της ήταν πολλά, αγαπούσε την τέχνη, τα ταξίδια, τη μουσική,

Το καταφύγιό της το σπίτι που έχτισαν με τον σύντροφό της στο Αυλάκι με την υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Πιο πολύ από όλα όμως, αγαπούσε τον γιο της Αλέξανδρο και τον σύζυγό της Χρήστο και φυσικά όλα τα παιδιά της!!

Τι θα έλεγε άραγε αν την είχαμε μπροστά μας?

Ήταν όλοι τους παιδιά μου!!

Και τι θα μας συμβούλευε?

Βάλτε κάτι μικρό κάθε μέρα στη ζωή σας που να χαίρεστε!!

Και τι να πούμε εμείς?

Σε αγαπώ γιατί είσαι ωραία!!