Απόηχος 8ης συνάντησης μελών

Μάι 16, 2019 | Events

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 8η συνάντηση μελών με θέμα “Καλλιεργώντας τον Ερευνητικό Νου: Η Τήρηση Σημειώσεων” που εκπονήθηκε απο την Επιστημονική Επιτροπή του Σωματείου, έλαβε χώρα την Κυριακή 21/4/2019 στα γραφεία μας.

Αποτέλεσε τιμή και χαρά η παρουσία των συναδέλφων, η ενέργεια και η συμμετοχή τους στο βιωματικό μέρος, αλλά και το ενδιαφέρον με το οποίο αγκάλιασαν την όλη εκδήλωση,βασικό κίνητρο της οποίας είναι η πρόθεση δημιουργίας ενός πεδίου ανοιχτού και ζωντανού διαλόγου, ανταλλαγής προσωπικών απόψεων και εμπειριών και συζήτησης ανάμεσά μας, σχετικά με θέματα που αφορούν την πρακτική μας, και για τα οποία σπάνια διαθέτουμε χρόνο και πλαίσιο.

Οι παρουσιάστριες – μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής κκ. Ζωή Παραδομενάκη–Σίλλατ και Μαριλένα Κόμη αναφέρθηκαν στην ανάγκη τήρησης σημειώσεων στις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, ως ένα χρήσιμο λειτουργικό εργαλείο τόσο στη πορεία της θεραπευτικής διαδιακασίας, όσο και στη συγγραφή περιπτωσιολογικής μελέτης, που είναι ένα πεδίο συνάντησης και γεφύρωσης της έρευνας με την κλινική ψυχοθεραπευτική πρακτική.  Προκειμένου να ληφθεί υπόψιν και η γνώμη των συμμετεχόντων, προτάθηκε ένα  άτυπο μεν, ιδιαίτερα διευκρινιστικό δε ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες κατά το βιωματικό μέρος. Σημειώνεται δε ότι τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής θα επεξεργαστούν τις απαντήσεις που δόθηκαν και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στους συναδέλφους.

Η κα Σίλλατ έδωσε στην εισήγησή της έμφαση, αφενός μεν στον τρόπο που κάποια αναπτυξιακά θέματα στην  προσωπική ιστορία του θεραπευτή μπορεί να επιδράσουν  ανασταλτικά στη διαδικασία της διερευνητικής σκέψης και καταγραφής, αφετέρου δε στην νευροβιολογική διάσταση και κατανόηση της διαδικασίας (ποιες εγκεφαλικές λειτουργίες ενεργοποιούνται στο κύκλωμα τέλεση συνεδρίας – τήρηση σημειώσεων).

Το παράδειγμα, τέλος, που έδωσε η κα Κόμη, ο δικός της τρόπος να τηρεί σημειώσεις, που βασίζεται στο Διαγνωστικό-Χαρακτηρολογικό Μοντέλο του Genovino Ferri, εστιάστηκε στις αναγκαίες πληροφορίες που αν ληφθούν ευθύς εξ αρχής και συμπληρώνονται στην πορεία, μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό αρωγό του θεραπευτή όσον αφορά την οργάνωση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Η ΠΕΣΩΨ συγχαίρει την Επιστημονική Επιτροπή και ιδιαίτερα τις δυο εισηγήτριες για την άρτια παρουσίαση και ευχαριστεί τους συναδέλφους για την ενεργή τους παρουσία.